1 Ekim 2017 Pazar

Okul Kaygısı Nasıl Aşılır?

 Okula yeni başlamak hem ebeveynler için hem de okul sürecine adım atacak çocuklar için endişe verici olabiliyor. Bu endişenin aşılması için birtakım noktalara dikkat etmek gerekir.

 Bu süreçte sadece çocuğun değil ebeveynlerin de kaygı durumları iyi yönetilmeli. Okula başlayış çocuk için yeni bir dünya yeni bir macera olsa da endişe yaratabiliyor. Ancak endişe ve kaygı öğrenilmiş bir durum, bir yanılsamadır. Bu endişeye verilecek ebeveyn tepkisi çok önemlidir.

 Okul Kaygısı Nasıl Aşılır?

 Birinci gün anne ve baba çocuğa okula giderken eşlik etmelidir. Gidiş geliş saatleri ve kimin getirip götüreceği çocuğa net şekilde açıklanmalıdır. Belirsizlik endişe yaratır.

 Kalabalık şekilde çocuğu götürmeyin. Ayrılığı zorlaştırır.

 Çocuklardaki ilk gün en büyük endişe kaynağı okulda kalacakları ve eve dönmeyecekleri yönündeki yanlış inançtır. İlk günler belirttiğiniz saatte aldıkça çocuk uyum sağlayacaktır.

 Rehber öğretmen ile ailenin işbirliği içerisinde olması alışma sürecini kısaltacaktır.

 Her çocuğun okula alışma süresi farklıdır. Bu alışma döneminde sürekli çocuk ile beraber olmak, görebileceği yerlerde bulunmak süreci zorlaştırır. Belirli bir süre güven bağını sağlayın, daha sonra çıkış saatlerini bekleyin.

Aşırı endişe sonucunda çocuklarda mide bulantısı, baş ağrısı görülebilir. Kesinlikle okuldan kaçma amaçlı bir mazeret olarak görmeyin. Unutmayın ki endişe yetişkinlerde de aynı etkilere sebep olur.

Bu gibi durumlarda en yardımcı seçenek çocukla konuşmaktır. Kaygı duyduğu durumları anlatmasını talep edin. Bu kaygının normal olduğunu, geçeceğini iyi bir dille aktarın. Kesinlikle okula götürmemezlik yapmayın.

 Kendinizden örnek verin. Aynı durumları yaşadığınızı, geçeceğini, arkadaşlar edineceğini söyleyin. Çocuk okuldan eve döndüğünde ailesini özlemiş durumda olacak ve okula gitmek istemediğinden bahsedecektir. Bu durumu kendinizde yaşadığınızı belirtirseniz sabretmesi gerektiğini aşılarsınız.
Dilerseniz bir uzmandan destek talep edebilirsiniz.

0 yorum: