29 Temmuz 2016 Cuma

Orta Afrika Cumhuriyeti

  

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin kuzeyinde Çad, doğusunda Sudan, güneyinde Kongo ve batısında Kamerun devletleri bulunur. Başkenti Bangiuri şehri olup, resmi dili Fransızcadır. Halkının yüzde 60'ı Maliki mezhebine mensup Müslümanlardan oluşur.

  Orta Afrika Cumhuriyeti'ne Müslümanlık, Çad ülkesinden girmiş ise de, 15. yüzyılda kuzey Afrika'dan gelen Muhammed Abdülkerim Magilli adındaki bir mürşid, burada İslam dinini yaymak için hemen hemen bütün ülkeyi dolaşmıştır.

  19. yüzyılın başlarında Libya'dan gelen Senusilerin ve Sudan'dan gelen Mehdi taraftarlarının gayreti ile Orta Afrika Cumhuriyeti bölgesinde İslam dini bir hayli yayıldı. Böylece halkının yüzde 60'ı Müslüman yapılabildi.

  1887 yılında Kongo'daki Fransızlar, Kongo arazisini genişletmek için Orta Afrika Cumhuriyeti bölgesine kadar yayıldılar. İki yıl sonra, yani 1889 yılında Bangiuri şehrine yerleştiler.

  Bir müddet sonra, 1906 yılında Fransızlar, Ubangi-Shari (Şari) denen bölgeyi Çad ile birleştirerek üç ülkeyi sömürge haline getirdiler. Dört yıl sonra, yani 1910 yılında Gabon, Kongo, Çad ve Ubangi-Shari bölgelerini birleştiren Fransızlar, buraya Ekvator Afrikası adını verdiler. Ve idare merkezini 1945 yılına kadar Ubangi-Shari'yi yaptılar. 

  İkinci Dünya Savaşından sonra, her tarafta olduğu gibi, Orta Afrika bölgesinde de milli hareketler kendini göstermeye başladı. Bunun neticesinde, 1957 yılında mahalli bir idare kurulark, 1958 yılında bölgenin adı Orta Afrika Cumhuriyeti oldu. İki yıl sonra, yani 1960 yılında bağımsızlığına kavuşan Orta Afrika Cumhuriyeti'nin Birleşmiş Milletler'e kabulü aynı yıl içinde olmuştur.

0 yorum: