31 Temmuz 2016 Pazar

Sierra Leone Devleti


  Sierra Leone cumhuriyeti, Batı Afrika'nın deniz kıyısındadır. Kuzeyinde ve doğusunda Gine, güneyinde Liberya ve batısında Atlas Okyanusu vardır. Başkenti Freetown şehri olup, resmi dili İngilizcedir. Ancak halk, Mandi ve Temni kabilelerinin dilleri ile konuşur. Ülkenin yüzde 65'i Müslüman olup, Maliki mezhebindedir.

  Sierra Leone cumhuriyetinin tarihi yoktur. Yalnız, Sierra Leone bölgesi, 18. yüzyılda Futah İslam devletinin bir bölgesi idi. Sierra Leone devletinin hakkında bilinen bilgi, 18. yüzyıldan itibaren başlamaktadır.

  Sierra Leone devletinin bulunduğu bölgeye 1462 yılında ayak basan Portekizli kaşif Pedro Sintra, bu bölgeye Sierra adını verdi. Ondan sonra Portekizliler ve İngilizler burada, köle ticareti yapmaya başladılar.

  1787 yılında İngilizler, Sierra bölgesinin ıssızlığını gidermek için buraya beş yüz kadar siyahi ve Avrupalı getirdiler. Böylece Sierra'da bir müstemleke kurdular.

  1791 yılında, Sierra'nın nüfusunu artırmak için buraya tekrar binden fazla siyahi getirdiler. 1807 yılında İngiltere, köle ticaretini yasaklayınca, İngiliz gemicileri, ellerindeki köleleri buraya getirip bıraktılar. Böylece o zaman ülkenin tek şehri olan Freetown'da, nüfus süratle artmış oldu. Ve çeşitli milletlerden bir halk tabakası meydana geldi. Bu tabaka zamanla melezleşti.

  1873 yılında İngilizler, Sierra Leone'nin iç kısımlarındaki Kalafa denilen İslam bölgesini işgal ettiler. Buna karşılık Fransızlar da Futahjalon'daki Timbo İslam bölgesini ele geçirdiler.

  1898 yılında İngiltere, Fransa ile anlaşar Sierra Leone bölgesini idaresi altına aldı. Bundan sonra, Sierra Leone halkı, ayaklanmasın diye ülkeyi on dört bölgeye ayırdılar. Her bölge bir kabile reisi idaresi altında idi. Bu reislere ülkenin idaresinde ihtiyarlar meclisleri de yardımcı oldular.

  Zamanla Sierra Leone ülkesine dışarıdan gelenlerin tahsil gören çocukları, ülkenin idaresini ellerine aldılar. Bu zümreye Kreoles deniliyordu.

  1956 yılında, kendisini köylüden üstün sayan ve onlara karşı vurdum duymaz bir şekilde davranan Kreoles'e karşı köylüler ayaklanarak birçok haklar elde ettiler.

  Sierra Leone, 1961 yılında bağımsızlığını kazanarak, İngiliz Milletler Topluluğu'na katıldı. 27 Eylül 1961 tarihinde de Birleşmiş Milletler'e üye oldu.

  Bugün Sierra Leone'de on üç kabile vardır. Her kabile ayrı bir dil konuşur. Müslümanlar çoğunlukta olmalarına rağmen, kültürce kasten geri bırakıldıkları için idare adamlarının çoğu Hristiyanlardandır. Meclisinde yirmi iki üye olup, bunlardan ancak beş tanesi Müslümandır.

0 yorum: