28 Temmuz 2016 Perşembe

Romatoid Artrit Belirtileri ve Tedavisi


Romatoid Artrit özellikle hastayı sakat bırakacak, uzun dönemde eklemlerin zarar görmesine sebep olabilecek çok ciddi bir hastalıktır. Çok farklı şekillerde ortaya çıkabilir. En bilinen şekliyle ifade etmek gerekirse; özellikle eklemlerin tutulduğu bir hastalıktır.

Bilhassa el eklemlerinin ağrısı ve şişliğiyle doktorlara başvurulur. El eklemlerinin her biri ayrı bir önem taşır ve bunların her biri farklı bir hastalığı ifade eder. Romatoid Artrit'de özellikle el bilekleri ve elin üstündeki iki grup eklem son derece önemlidir. Genellikle bu bölgelerin ağrısı ve şişliğinden şikayet edilir. Sabah kalkıldığı zaman elleri kapatamama durumu olabilir. Bu dönemde halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı hatta bazen depresyon gibi şikayetler ortaya çıkar.

Tabi ki sadece el ile sınırlı kalan bir hastalık değildir. Dirsekler, omuzlar, ayak bilekleri, ayak parmakları ve kalça kemikleri dahi etkilenebilir. Hasta bazen sedyede hastaneye gidebilecek durumda iken, bazen ise şişliğin bile farkına varmaz.

Son derece önemli bir hastalıktır çünkü sadece bir eklem hastalığı değildir. Tedavi edilmediği takdirde sakat kalma ihtimali olmakla beraber normal yaşantınıza da ket vuracak bir hastalıktır. Örneğin en basit yemek yerken bile çatalı ve kaşığı kullanamayabilirsiniz. Yine aynı şekilde tedavi edilmediği takdirde akciğeri, kalbi, böbrekleri, karaciğeri etkileyebilecek bir hastalıktır. Böbrek yetmezliğine, erken dönemde kalp hastalıklarına yol açabilir bu açıdan erken teşhis önemlidir.

Erken teşhis olmadığı takdirde ciddi hastalıklar için ciddi bir risk faktörüdür.

Romatoid Artrit hastalığının belirtileri bunlarla sınırlı değildir.


  • Ağız kuruluğu
  • Göz kuruluğu
  • Dil ve damağın yapışması
  • Gözlerde batma
  • Yemek yerken çene ağrıması
  • Ağızda çıkan yaralar
  • Tükürük yapısının bozulması


gibi şikayetler de olabilir.

Romatoid Artrit hastalığının tedavisi nasıl ki bu hastalık kalıcı ve uzun dönemli ise tedavisi de bu şekildedir.

Hastalığın geçici olduğu yanılgısına kapılmamalı, tedavi konusunda uyumsuz davranışlar sergilenmemelidir. Bu durum hasta için çok kötü sonuçlara mal olabilir.

İlaç tedavisi başlangıçta hastanın çok işine yarar. Onun için en yakın zaman da doktorunuzla görüşün ve yönlendirmelerini dinleyin.

0 yorum: