4 Ağustos 2016 Perşembe

Yukarı Volta Cumhuriyeti


  Denize kapalı olan Yukarı Volta Cumhuriyeti'nin kuzeyinde Nijer, doğusunda Togo ve Dahomey, güneyinde Fildişi Sahili ve Gana, batısında da Mali devletleri bulunmaktadır. Başkenti Ouagadougo şehri olup, resmi dili Fransızcadır. Ülkede, Mousa, Mande ve Hausa dilleri de konuşulur. Halkının yüzde 55'ini Maliki mezhebine mensup Müslümanlar teşkil etmektedir. Yukarı Volta Cumhuriyeti'nin tarihine ait bilgiler, 14. yüzyıldan itibaren bilinmektedir. 14. yüzyılda Yukarı Volta bölgesi, Mali İslam İmparatorluğu'na bağlı idi. Ülkede ilk yerleşen kabile, 16. yüzyılda doğu Afrika'dan kalkarak Nijer ülkesini geçip Gana'ya yerleşen ve oradan da civar bölgelere dağılan Mossi kabilesidir. Bu kabilenin en fazla olduğu Gana bölgesindeki mensupları putperest kalmalarına rağmen, civara yayılan kolları İslamı kabul etmişlerdir. Bu Müslümanlar vasıtasıyla Yukarı Volta cumhuriyetinde İslam dini hala yayılmaya devam etmektedir.

  1896 yılında Yukarı Volta'ya gelen Fransızlar, burada yerleşerek bir sömürge kurdular.

  1919 yılında Fransızlar, Yukarı Volta bölgesini, Fransız Batı Afrika'sının bir parçası haline getirdiler. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Yukarı Volta münevverleri de istiklal davası için çalışmalara başladılar. Bu çalışmalar oldukça uzun sürmesine rağmen, 1957 yılında ilk yerli hükümeti kurmaya muvaffak oldular. Çünkü Fransızlar, sömürge olarak kullandıkları ülkelerde ancak Hristiyan olan yerli halka okumak için imkan tanıyorlardı. Bu itibarla Yukarı Volta'da aynı politikayı takip ettiler.

  1959 yılında Yukarı Volta'da bir anayasa yapılıp kabul edildi. Bunun neticesinde ülkede seçimler yapılarak bir meclis teşekkül etti. 1960 yılında Yukarı Volta, istiklalini ilan ederek, bağımsız bir devlet oldu.

0 yorum: