3 Ağustos 2016 Çarşamba

Togo Cumhuriyeti (Togoland Cumhuriyeti)


  Togo Cumhuriyeti'nin halkının yüzde 55'i Şafii mezhebine mensup Müslümanlar olup, ülkenin başkenti Lome şehridir. Afrika'nın güney batısında olan Togo'nun kuzeyinde Volta, doğusunda Dahomey, güneyinde Atlas Okyanusu ve batısında da Gana bulunmaktadır. Ülkenin resmi dili Fransızca olmakla beraber, Togo'da Eve, Hausa ve diğer kabile lehçeleri de konuşulur.

  Togo bölgesinde Müslümanlık ülkenin kuzey tarafına girmiş, fakat güney taraflarına pek yayılamamıştır.

  Togo'nun nüfusu, 13. yüzyıla kadar pek az iken, bu yüzyılda doğudaki kabilelerin baskısına dayanamayan Eve kabilesi, buraya göç ederek yerleşmiştir. Böylece ülkenin nüfusu kilometrekareye 5 kişi düşecek duruma yükselebilmiştir.

  Togo'nun tarihine ait bilgilere 19. yüzyıldan itibaren sahip bulunmaktayız. 1880 yılında Almanlar buraya gelerek Togo'yu kendilerine müstemleke yaptılar. Birinci Dünya Savaşı'nda Fransa ve İngiltere, Almanları buradan çıkararak kendileri yerleştiler. Savaş sonunda Milletler Cemiyeti (Cemiyet-i Akvam), Togo'yu ikiye ayırarak Altın Sahili tarafını İngiltere'ye, Dahomey taraflarını da Fransa'ya verdi.

  İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Togo, Birleşmiş Milletler'in idaresine geçti. 1956 yılında İngiltere, kendi bölgesini Gana'ya kattı. Fransız bölgesi ise bağımsız kalmak istedi. Ve 1961 yılında Birleşmiş Milletler'in isteği üzerine Fransız kısmı bağımsız oldu.

  1963 yılında ilk Togo cumhurbaşkanı, bir ihtilal ile öldürülerek devletin idaresini yedi kişilik askeri cunta eline aldı. Halen Togo cumhuriyetini bu cunta idare etmektedir.

0 yorum: