3 Ağustos 2016 Çarşamba

Çocuğun Cinsiyetini Belirleme

 
  Aslında ilkyazımızın başlığını duyar duymaz belki aklınıza olmaz ya bu kadarı da pes diyebilirsiniz.
  Evet, aslında çok kolay bir yöntemle hiç bir doktora gitmeden sizin kendi imkânlarınızla bunu başarabilirsiniz. Şimdi konuya şuradan başlamak gerek erkek ve kadın ilişki esnasında eğer çocuk istiyorlarsa ilk orgazm olan kadın olursa ve daha sonra erkek boşalırsa çocukları kız olur. Eğer bu tam tersine ilk boşalan erkek olur kadın daha sonra orgazm olursa o zamanda çocukları erkek olur. Aslında bu iş bu kadar kolay, hiçbir zorluğu yok ama biz yinede bilimsel olarak da inceleyelim.

   İnsanlar yüzlerce yıldan beri çocuklarının cinsiyetini belirlemek istemişlerdir. Bunun başlıca nedeni mal mülk ve mevkiinin nesilden nesile aktarılabilmesi için erkek bebek ihtiyacı duymuşlardır. Zamanla bu kavram yerini çok olmasa da ikinci dünya savaşından sonra kız çocuk yönünde de istekler olmuştur. Hemen hemen tüm dünya ülkelerinde yaşan toplumlar son zamanlarda bebeklerinin cinsiyetini belirlemek için büyük caba içerisindeler.

   Doğanın dengesinin korunması acısından doğan çocukların oranları birbirine çok yakındır. Mesela en son istatistiklere göre dünya çapında doğan bebeklerde 1050 erkek çocuğuna karşı 1000 kız çocuğu dünyaya gelmektedir. Erkek bebeklerin doğumlarda fazla olmasına karşın ilerleyen yaşlarda erkek çocuklarının kaybetme oranı yüksek olduğu için bu denge bozulmamıştır.

   Bebeğin cinsiyetini nasıl belirleyebiliriz?
  Organizmanın içerisinde sperm hücrelerinin hem X hem de Y kromozomu taşımaktadır. Yumurta hücreleri ise her zaman X kromozonu taşırlar. Yumurta hücresinin X kromozonu taşıyorsa doğacak olan çocuk kız, eğer Y kromozonu taşıyorsa erkek çocuğu dünyaya gelir.

   Bu konuda toplumlardan gelen batıl inançlarda vardır. Mesela halk arasında çocuğun cinsiyetini belirlemek için erkek çocuk için bol et ürünlerinin tüketilmesi, tuzlu yenmesi, baba adayı ise gazlı içecekleri bolca tüketmesi halk ağzında dolaşır. Kız çocuğu için ise yaygın olarak çiftler bolca balıketi yemeli ve sebze tüketmeli ayrıca kadınlar tatlı yiyecekler tüketmelidir.
 
  Şu anda en bilinen etkili yol ise PGT (Preimplantasyon genetik tanı)
  Bu yöntemle ilaçlarla kadının yumurtalıkları uyarılır ve aynı adet  döngüsünde çokça yumurta üretmesi sağlanır. Belli bir aşamadan sonra olgunlaşan yumurtalar vajinanın içinden alınarak doğal temiz laboratuar ortamında babadan alınan spermlerle birleştirilir. Embriyo aşamasına geldiğinde bebeğin hücrelerinden bir tanesi alınarak ana rahmine yerleştirilir. Tabii ki bu eğer cinsiyet içinse kız ya da erkek tercihine göre istenen embriyolar tercih edilir. Bu yöntem sayesinde %100 oranında bir başarı sağlanmaktadır. Diğer cins embriyolar dondurularak ilerleyen zamanda kullanılabilir.
 Dünyada bu yöntemin asıl amacı cinsiyet belirlemek değil genelde düşük yapan ve çocuğu olmayan kişiler üzerinde kullanılmaktadır.

  Microsort yöntemi
  Bu yöntem ise erkek den alınan meninin içine spermler flow sitometri adı verilen bir yöntem ile X ve Y kromozomları ayrılır. Ondan sonra istene cinsiyete göre aşılama yöntemiyle anne rahminin içine X veya Y spermi yerleştirilir. Yöntem kız bebek için %90, Erkek bebek için ise %74 başarı sağlamaktadır.

  Son olarak özetle söylemek gerekir ise istenen cinsiyet bebeği vaat eden çok çeşitli bilimsel olmayan yada bilimsel yönleri olan yöntemler vardır. Ancak bunlar arasında en ileri doğruluk payı olan PGT ve MİCROSORT yöntemleridir. Bunlar bile %100 cinsiyeti belirleme garantisi verememektedir.

0 yorum: