2 Ağustos 2016 Salı

Hemoroid (Basur) Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


Tıp dilinde hemoroid halk arasında ise basur olarak adlandırılan bu hastalık, erkeklerde ve kadınlarda bulunan anüs ve rektum bölgelerinden oluşan bir hastalıktır. Hemoroid, anal bölge veya anüs olarak tabir ettiğimiz bölgedeki toplar damarların genişlemesinden sonra kırmızı veya mor meme şeklinde oluşmasıdır. Ayrıca bu memeler, kişilerin büyük tuvaletlerini yapmaları esnasında koyu veya parlak renkli olarak kanamaktadırlar. Bu memeler zamanla iltihaplanmaya,ağrıya ve kişide ödem oluşmasına sebebiyet vermektedir.
Hemoroid yani basurun nedenlerini sıralayacak olur isek, şu maddelerden bahsetmemiz mümkün olabilmektedir.
* Hemoroidin oluşmasındaki temel neden kabızlıktır.
* Kişilerdeki oluşan çeşitli bağırsak enfeksiyonları da basura sebebiyet vermektedir.
* Kişinin çok fazla alkol tüketmesi basurun oluşmasına neden olur
* Kişinin hijyen kurallarına uymaması ve hijyenik şekilde davranmaması da hemoroidin oluşmasına yardımcı olmaktadır.
* Çok fazla bir etkisi olmasa da prostatın büyümesi basura neden olabilmektedir.
* Devamlı ayakta durmak veya sürekli olarak oturmakta basura sebebiyet verir.
* Ayrıca karın kısmının içinde oluşan çeşitli urlar ve kişilerdeki şişmanlık basurun sebepleri arasında gösterilebilmektedir.
Basur Nasıl Tedavi Edilir?
Hemoroid olarak adlandırdığımız hastalıkta tedavi yöntemi genellikle ameliyat olmaktadır. Bunun nedeni ise hastanın pek fazla bu hastalıkla ilgilenmemesi ve erken tedavi yöntemlerini uygulamamasıdır. Erken tedavi yöntemlerini uygulamayan hastanın basuru büyümekte ve son çare olarak ameliyatla tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Basuru tedavi edebilmek için aşağıdaki tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.
* Basur Kremleri: Basur kremleri, basurun oluştuğu bölgedeki ödem ve kaşıntıyı giderirken , basurunda yumuşamasına yardımcı olmaktadır.
* Dışkının Yumuşatılması: Kişilerden oluşan kabızlık mutlaka ek tedavi yöntemleri ile tedavi edilmelidir.
* Ilık Su Banyosu: Kişilerde oluşan basurdaki ağrının şiddetine göre günlük olarak 4-5 defa 20 dakikalık ılık suyla taharet yapılmalı ve daha sonrasında sıcak su torbasıyla oturma egzersizleri uygulanmalıdır.
* Ağrı Kesiciler: Basurun şiddetine göre ağrıların kesilmesi için, tablet,iğne ya da krem kullanılabilmektedir.
* Ameliyat: Eğer hasta hiçbir şekilde yukarıdaki tedaviye cevap vermiyor ise, hasta ameliyat ile tedavi edilmektedir. Ameliyat sonrası kişi belli bir süre bir çok sosyal aktivitesinden mahrum kalabilmektedir.

0 yorum: