2 Ağustos 2016 Salı

İdrar Kaçırma Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıl Olur?


  Yaşlı hastalarla haşır neşir olan doktorların en çok karşılaştıkları hastalıklardan bir tanesi de “idrar kaçırma”dır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte idrar kaçırmanın artması söz konusu olabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken bu hastalın yaşlanmanın vermiş olduğu fizyolojik değişimlerden değil, her yaşta yaşanabilecek patolojik değerlerden olduğu bilinmelidir. Bu hastalık, kişiler tarafından saklanmakta ve doktorlara bildirilmemektedir.

  İdrar kaçırma, yaşlı hastalarda tuvalete çabuk gitme isteği yüzünden düşmelere ve kişilerde cilt sorunlarına sebebiyet vermektedir. Ayrıca bu hastalık özellikle hasta kişilerde bakımevine yerleştirilme riski taşımasına, yaşam kalitesinin azalmasına, kendine saygı ve güvenin azalmasının yanı sıra psikolojik olaylara da sebebiyet verirken bakımı ilgilenen kişide depresyona ve tükenmişliğe sebebiyet vermektedir. Üriner inkontinansın tedavisinde yaşlılarla gençler arasında farklılık görülmektedir.

  Hastanelerde yatılı olan her 3 hastadan birinde veya yatılı olmayan hastaların yaklaşık olarak yarısında üriner inkontinans dediğimiz durum geçicidir. Eğer üriner inkontinans tespit edilmiş ise, hastalığı iyileştirme yolundaki nedenler tespit edilmelidir. En çok görülen geçici üriner inkontinansların nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
  • Deliryum
  • İnfeksiyonlar
  • Atrofik Vajinit Üretrt
  • Psikojenik İlaçlar
  • İdrar Çıkışındaki Artış
  • Harekette Kısıtlılık
  • Fekal İmpakttır.
  Eğer geçici üriner inkontinanslar tedavi edilmezse kalıcı ve kronik duruma dönüşebilir.

  İdrar kaçırmanın tedavisi bulunmaktadır. Fakat, bu hastalığa sahip kişiler tarafından devamlı surette saklandığı ve doktorlar ile paylaşılmadığı için tedavi zorlaşmaktadır. İdrar kaçırma hastalığının tedavisinde bazı zamanlar ameliyat gerekirken, bazı zamanlar kişilerin yaşamlarında yapılan değişiklikler ve ilaçlarla tedavi edilebilmektedir.

0 yorum: