2 Ağustos 2016 Salı

Bebek Gelişiminin 1 Yıllık Evreleri


  Anne karnındaki 9 aylık bir süreçten sonra bebeğimiz doğduktan sonra çeşitli gelişim evreleri olmaktadır. Yapılan araştırmalarda bebeklerin %95’inde evreler aynı seyirde seyretmektedir. %5lik kısımda ise, bebek ya normal gelişim evresini daha hızlı tamamlamakta ya da evreyi tamamlamak için geç kalmaktadır. Sizler için bu gelişim evrelerini araştırdık ve paylaşmak istedik. İşte bebeğinizin doğduktan sonra ilk 1 sene içinde oluşacak gelişim evreleri.

1.Ay: 1. ayda bebekler devamlı olarak uyumaktadırlar. Ayrıca dışarıdan gelebilecek seslere karşı tepkiler vererek sesleri merak etmektedirler. Bu evrede dikkat etmeniz gereken fotoğraf çekerken flaş kullanmamanız. Yoksa bebeğinizin gözlerine zarar verebilirsiniz.

3. Ay: 3. aydaki evrede aşı yapılmamakta ve bebeğin olası gelişim evreleri takip edilmektedir. Yine seslere tepki vererek bu sefer bu sesleri takip etmeye çalışmaktadır. Ayrıca çeşitli nesneleri göz ile incelemeye de başlamışlardır.

5.Ay: 5.aydaki evrede bebekten kan alınarak kan değerleri ölçülür. Bunun nedeni ise, yanlış beslenmenin doğuracağı sonuçları engellemek ve dengeli beslenmesini sağlamaktır. Bu ayda yavaş yavaş yumuşak katı gıdalar vermeye başlayabilirsiniz.

7.Ay: 7.ay evresi genellikle bebeğin yürümeye isteğinin çoğaldığı aydır. Bebek çevresindeki bazı nesnelere tutunmaya çalışarak yürümeye çalışacaktır. Babba, annee, dütt dütt gibi sözcükleri duymanız olasıdır fakat bunu bilinçli olarak söylememektedir.

9.Ay:  9.ayda bebeğe kızamık aşısı yaptırılmalıdır. Ayrıca bebeğin yürümeye karşı daha da istekli olduğu görülmekte ve bunun neticesinde devamlı olarak çevresindeki nesnelere tutunarak yürümeye çalışmaktadır.

12.Ay: 1 yaşına dolduracağı ay önemli bir aydır. Bu ayda bebeğin verem aşısı kontrolü yapılması gerekmektedir. Eğer daha önce yapılan verem aşısı tutmamış ise,verem aşısı yeniden yapılmalıdır. Ek olarak bu ayda bebek yürümeye yavaş yavaş başlamıştır.

0 yorum: