26 Eylül 2017 Salı

Solucan Gübresi İle Para Kazanmak

Solucan deyip geçmeyin. İlk başta insanların iğrendiği bu canlının gübresi hem yetiştiricilere iyi bir kazanç sağlıyor hem de popüler olması sayesinde daha fazla tercih ediliyor. İsteyen evinde yetiştiriyor isteyen tesis kuruyor. Tane fiyatı 8-10 kuruş arasında değişen fiyatlarla satılan kırmızı kaliforniya solucanı aylık olarak asgari ücretin kat kat üzerinde gelir getirebiliyor.

 Türkiye'de özellikle yakın tarihte üreticiliği artan solucan gübresi pazarı son hızla büyümeye devam ediyor. Her yerde üretilebilen ve herkesin kolayca yapabileceği solucan gübresi, genellikle organik tarım ile uğraşan çiftçiler tarafından rağbet görüyor. Üstün verimliliği sayesinde çiftçiler tarafından en sık tercih edilen gübre çeşitlerinin başında geliyor solucan gübresi.

 Gerek profesyonel gerek amatörce yaklaşık 4.000 tesisin olduğu ülkemizde, 11 tane lisanlı şirket bulunuyor. Solucan gübreleri kilogram başına 2.5 liradan satılıyor. Gübre üretimi dışında başlı başına solucanlar da satılabilir. Fiyatı ise 8 kuruş ile başlayıp 25 kuruşa kadar çıkabiliyor. Yani ister ürettiği gübreyi satarak, ister kendilerini satarak kazanç elde edebilirsiniz. Ülkemizde aylık yaklaşık 80 bin ton solucan gübresi üretiliyor.

 Solucan üretimi Türkiye'de 14-15 yıllık bir geçmişe sahip ancak son 2-3 yıldır çok popüler. Bunun sebebi ise organik tarım yapan insanların bu gübreden oldukça verim alması ve bunu talep etmeye başlaması. Kabaca hesap yapar isek 50 tonluk solucan üretebilecek bir tesis için 2 milyon Türk lirası (eski parayla 2 trilyon) yatırım gerekir. Bu yatırımdan da kilo başına 2.5 tl'den hesaplarsak aylık 125 bin TL gibi bir kazanç doğuyor. Hastalıklara kolay kolay yakalanmayan, dayanıklı bu hayvanların pek bir riski de yok.

 Ek iş yapmak isteyenlerin en büyük tercihlerinden biri solucan gübresi üretimi. Doğu ve Güneydoğu bölgesinde çok az bilinmekle beraber (Bu yörede bulunan vatandaşlarımız bu fırsatı değerlendirmeli) en çok Kayseri'de ilgi görüyor. Kayseri'den sonra solucan gübresi üretiminde tekel olan yerler; Akdeniz, Trakya ve Ege.

 İnternetten para kazanmak isteyen insanlar bu iş ile mutlaka karşılaşmışlardır. İş kurmak isteyenler çokça bu iş ile karşılaşıyor.

 Solucan gübresi üretmek için neler gerekli?
 Profesyonel şekilde üretmek istiyor iseniz ruhsat almanız gerekiyor. Solucan sayısının bir önemi yok. Tarım bakanlığının bir heyeti var, kendilerine özel kriterleri var. Bunu öğrenmek için devlete başvurmanız gerekiyor.

 Solucan gübresi üretenlerin anlattığına göre; Solucanların tanesini 25 kuruştan alan birisi 25 bin TL'ye tesisi kuruyor, toplam 100 bin solucana sahip oluyor. Solucan sürekli ürüyor ve yakın zamanda iki katına çıkıyor. 100 bin solucanla başlayan birisi yakın zamanda milyonlarca solucana sahip oluyor. Bu şekilde aylık 15-20 tona kadar gübre üretir satarsınız. Kazancınız da 30-40 bin civarı olur aylık.

Önemli Uyarı 

Bu işe 10 kişi giriyorsa 6'sı vazgeçip bırakıyor. Şunu unutmayın kaliteli solucan gübresi elde etmek için en az 9 ay geçmesi gerekiyor. Sabredin. İyi bir kazanç elde etmek için ortalama 2 yıl geçmesi gerekiyor.

Mama yapmayı iyi öğrenmeniz gerekiyor. Ne ile beslemelisiniz bunu öğrenin yoksa 1 gün içinde tüm solucanları öldürebilirsiniz.

Solucan gübresi üretmenin zorluklarından bazıları, fareler ve kertenkeleler bu hayvanları yiyebiliyor. Mama içindeki asit oranı fazla ise sümükböceği misali bu hayvanlar bildiğiniz eriyor. Suyu fazla verirseniz boğulurlar, az verirseniz de kururlar. Bu gibi eften püften sıkıntıları dışında çok güzel iş.  Üretim kadar insanı mutlu eden, değer katan başka bir olgu yok. Üretin, doğayla iç içe olun, para da kazanın daha ne olsun.

Sorularınız var ise yorum olarak belirtin cevaplamaya çalışalım.

0 yorum: