13 Eylül 2017 Çarşamba

Lyme Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi

 Laym şeklinde okunan Lyme hastalığı, genellikle kenelerin ısırması ile bulaşan bakterilerin yol açtığı bir hastalıktır.

 Kenenin ısırdığı bölgede başlayan kızarıkla ortaya çıkan belirtiler oldukça çeşitlidir. Göz, kalp, deri gibi organlarda baş gösterir. Eklemlerde sıvı birikimi ve şişlik, hareket etmekte zorluk meydana gelir. Lyme hastalığının tedavisi antibiyotikler ile sağlanır. Bazı hastalarda tedavi yapılsa dahi belirtiler aylarca hatta yıllarca sürebilir. Bu belirtiler; yorgun hissetme, sinirsel rahatsızlıklar, boyun tutulması, kireçlenme ve kas ağrıları şeklinde vuku bulur. Bunun dışında bakterinin kansere yol açabileceği iddiaları mevcuttur.

 Türkiye'de 10 milyon kişi Lyme bakterisi taşımaktadır. Şikayetler diğer yüzlerce hastalığın belirtilerine benzediği için tam olarak tanısı saptanamamaktadır. Birçok şikayetin altından Lyme hastalığı çıkmaktadır.

 Dünya çapında yaklaşık 25 milyon hastanın bulunduğu Lyme hastalığı; kene, bit, atsineği ve sivrisinek gibi canlılardan bulaşır. Kedi köpeklerden de bulaşan bu hastalık şizofreni, sınırda kişilik bozukluğu, otizm, kalp krizi, parkinson ve beyin tümörü gibi pek çok önemli hastalığı taklit edebiliyor.

 Lyme hastalığına yakalanan ünlüler arasında, eski ABD devlet başkanı George Bush, Richard Gere ve Ashley Olsen gibi isimler bulunuyor.

0 yorum: