15 Eylül 2017 Cuma

Stres Kırığı Nedir? Nedenleri Ve Tedavisi


Uygun ayakkabı kullanmayan ve ayakta çok fazla vakit geçiren kişilerde görülen ağrı ve sızıların sebebi stres kırığı olabilir.

 Stres kırığı, küçük yaralanmaların tekrarlanması ile kemik yorgunluğuna bağlı bir kırık oluşumudur. Normal kırık gibi bir anda zorlanmayla olmaz. En sık görüldüğü yerler; kaval kemiği, ayak bileği ve tarak kemikleridir. Stres kırığına en fazla ayak tarak kemiklerinde rastlanır.

 Stres kırığının en önemli sebeplerinden biri yanlış ayakkabı kullanımıdır. Özellikle spor yapılıyor ise ayağa binen yük neticesinde stres kırığı oluşur. Kadınların topuklu ayakkabı seçimi ve bu ayakkabılarla uzun süre vakit geçirmeleri stres kırığına neden olabilir. Uygun adım şeklinde yürüyen askerlerde, spor esnasında performansı artıran sporcularda ve orta yaşlı bireylerde daha fazla görülür. Hakeza osteoperoz hastalığına sahip kişilerde de görülebilir. Kortizon kullanan kişilerde uzun yürüyüş sonrası görülebilir.

 Stres Kırığı Tedavisi

 Öncelikle stres kırığına sebep olan aktivite belirlenmeli ve buna son verilmeli. Eğer düz taban rahatsızlığı mevcut ise stres kırığına sebep olabilir. Bunun için özel tabanlıklar kullanılabilir. Buna rağmen ağrı devam ediyor ise bölgeyi alçıya almak iyi gelebilir. Bunun dışında birçok cerrahi tedavi yöntemi mevcuttur dokturunuza danışabilirsiniz. Geçmiş olsun.

0 yorum: