30 Temmuz 2016 Cumartesi

Senegal Cumhuriyeti


  Başlıca Tuvarık, Fulani, Volof, Mandingo ve Berberi kabilelerinden meydana gelen ve halkının yüzde 25'i şehirlerde oturan Senegal Cumhuriyeti'nin kuzeyinde Moritanya, doğusunda Mali, güneyinde Gambiya ve kuzey batısında Atlas Okyanusu bulunur.

  Senegal Cumhuriyeti'nin başkenti Dakar şehri olup, ülkenin halkının yüzde 95'ini Maliki mezhebine mensup Müslümanlar teşkil etmektedir. Resmi dilleri Fransızca olmakla beraber, ülkede Arapça ve yerli dilleri de konuşulur.

  Senegal kelimesinin, kuzey Afrika'daki Sanhaca Berberi kabilelerinin isminden gelme olduğunu iddia edenler vardır. Eğer bu iddia doğru ise, İslam dininin buralarda 7. yüzyıldan itibaren yayıldığını söylemek doğru olur. Murabıtlar devletinin kuruluş hareketinin 1040 yılında aşağı Senegal bölgesinde başladığı tarihen sabittir.

  13. ve 14. asırlarda Senegal, Mali İmparatorluğu'nun bir parçası idi. Bu imparatorluk yıkılmadan önce Senegal bölgesini içine alan bir Joloj İmparatorluğu kuruldu.

 15. yüzyılda Portekizliler, Verde Burnu'na gelerek içeri girmek istedilerse de, halkın tepkisi karşısında geri dönmek mecburiyetinde kaldılar.

  1626 yılında Fransızlar, Senegal Nehri'nin ağzında ilk sömürgelerini kurdular. Fakat 1758 yılında İngilizler, Fransızların bu sömürgesini işgal etmeye muvaffak oldular. 1770 yılından itibaren Tukulor, Senegal'deki Fulbi kabileleri arasında İslamı yaymaya çalışarak 1776 yılında Fulbilerin tamamen Müslüman olmasına vesile oldu. Ve burada 1890 yılına kadar yaşayan bir devlet kurdu.

  1783 yılında Senegal, İngilizler tarafından Fransızlara devredildi ise de, bir müddet sonra İngilizler tekrar burasını zaptettiler.

  1817 yılındaki Paris Anlaşması gereğince Fransızlar, Senegal'i tekrar aldılar. Ve 1885 yılına kadar sahil kenarlarında kaldılar. Sonra bölgenin iç kısımlarına doğru ilerleyerek, sömürge hudutlarını genişlettirler. 1860 yılında Fransa, Senegal'de kendine mahsus bir idare düzeni kurmuştu. Bu düzeni devam ettirmek için 1924 yılında ülkeyi parçalama politikasını güttü. Bunun sonucu olarak Senegal'de Dakar bölgesi diye bir bölge ihdas etti.

  İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra 1946 yılında Dakar bölgesini Senegal bölgesi ile birleştirmek mecburiyetinde kalan Fransa, 1947 yılında seçim yaptırarak mahalli bir meclis kurdu. On yıl sonra da, yani 1957 yılında da Senegal'de ilk defa bir hükümet kurulmasına müsaade etti. Bu hükümet, 1958 yılında Fransız Milletler Topluluğu'na girdi.

  Senegal, 1959 yılında Mali Cumhuriyeti ile birleşti ise de, iki ülkenin idarecilerinin anlaşamaması sonunda, 1960 yılında birlik bozuldu. Ve Senegal, bağımsız bir devlet oldu. Aynı yılın 28 Eylül'ünde Birleşmiş Milletler'e üye oldu.

  1962 yılının cumhurbaşkanı, kendisi ile iktidar kavgası yapan başbakanı hapseder, Senegal'de cumhuriyetin devamını sağladı. 1981 yılının Kasım ayında Senegal, komşu ülke Gambia ile birleşerek bir federasyon oldu. Yeni federasyonun adı Senegal oldu.

0 yorum: