28 Temmuz 2016 Perşembe

Menopoz Belirtileri ve Tedavisi



Menopoz kelime anlamı olarak adetlerin durması, bitmesi anlamına gelir. Çok önemli bir tanıdır ve her kadının bir şekilde karşılaştığı bir kavramdır.

Menopozun bir tarihçesi vardır milattan sonraki 500 yılda insan ömrü çok kısa idi. 45-50 yaşlarında insanlar hayatlarının son noktasına geliyorlardı. Ve menopoz dolayısıyla çok uzun dönem yaşanan bir olay değildi. Artık günümüz koşullarında gelişen sağlık ve tıbbi hizmetlerle birlikte insanın ömrü çok uzadı. Türkiye'de ortalama kadın yaşının 80'lere kadar ulaştığını gösteren çalışmalar mevcut. Yine aynı şekilde ortalama menopoz yaşının da 48-50 arası olduğu söyleniyor. Yani yaklaşık olarak bir kadın ömrünün takribi 25-30 yılını menopozlu olarak geçiriyor. Bu yüzden menopozun sıkıntılarını bir şekilde bertaraf etmek, olabildiğince azaltmak, bu dönemi hastanın hayat kalitesini düşürmeyeceği  şekilde geçirmesini sağlamak çok önemli.

Menopoz bazı kadınların kafasında soru işaretidir. Komiktir, sevinsek mi üzülsek mi diye düşünebilir bir kadın. Kimi kadınlar bu hastalığı yaşamamayı umarken öte yandan kanama sıkıntısı olan, ciddi miyom sıkıntısı olan hastalar artık bunlarla karşılaşmayacağı ve rahat edeceği için memnun olabiliyorlar. Önemli olan husus şudur ki; gerekli tedbirler alınırsa, gerekli kontroller yapıldığı zaman hastanın bu dönemi konforlu geçirmesi mümkün.

Hasta nelerle karşılaşıyor ve neler yapması gerekiyor?

Östrojen hormonunun vücutta artık kritik seviyelerin altına düşmesiyle beraber vücutta bir çok yan etki olur.

İlk karşılaşılan, belki de en çok bahsedilen, kemik erimesi durumu. Östrojen, kemik kalitesini sağlayan bir hormondur. Düşmesiyle beraber kemikte zayıflama baş gösteriyor.

Ne yapmalı?

Kemik erimesinin ileri safhalarında ufak düşmelerle, ufak travmalarla birlikte ciddi kırıklar olabiliyor. Bu kırıklar kalçada, omurgada olabiliyor ve bunlar ciddi yatağa bağımlı hale getirebiliyor özellikle ileri yaştaki kadınları. Öncelikle bunun için tedbirli olunmalı.

Tarama testleri yaptırabilirsiniz. Kemik taraması denilen bu tahlillerle kemik erimesi var mı yok mu, kritik seviyede mi, hastanın bunu önlemek için ilaç kullanması gerekiyor mu gibi sorulara cevap alınabilir. Böylece kemik erimesinin ilerlemesini engelleyici ilaçlarla önleminizi almış olursunuz.

Düzenli beslenme, olabildiğince kalsiyum desteği veya kalsiyumdan zengin beslenme (süt, yoğur, peynir vs), düzenli bir hayat, çok fazla yorulmamak, sigara kullanmamak, spor yapmak sizlerin faydasına olacaktır.

Erken Menopoz

Bir kadın doğduğunda onun menopoza hangi yaşta gireceği aslında ''genetik kod'da'' belli. Ama; yaşamsal faktörler, sigara kullanımı, çevresel mağruziyetler yumurta hücrelerinin tükenmesini hızlandırabiliyor. Ve bu nedenle menopoz yaşını insanlar kötü yaşayarak ve kendilerine kötü bakarak öne çekebiliyorlar.

Dünya'da menopoz yaşı 51'dir. Türkiye'de 46-48 olduğu tahmin ediliyor. Bunun çok daha önünde hatta 35'den bile önce erken menopoza girilme ihtimali var.

Ne demiştik? Menopoza giren bir insan hayatının 3te 1'ini menopozla geçirirken, erken menopoza girenler hayatının 3te 2'sini geçiriyor. Eğer düzgün takibi yapılmazsa, düzenli tedavi içerisinde olunmazsa bu kadınların sıcak basmaları, kemik erimesi ve kalp hastalıklarına daha çok yatkınlığı oluyor. Onun için bu hastaların bu hastalığı çok daha ciddiye alması gerekiyor.

Menopoz hormonların artık çalışmadığı ama kadınlık fonksiyonlarının devam ettiği bir süreçtir. Hiç bir sıkıntınız dahi olmasa mutlaka yılda 1 kere jinekolog kontrolünden geçmelisiniz.

0 yorum: